Svetovanje o nakupu
Brezplačna vzpostavitev naprave
Fleksibilni načini plačila
Brezplačna poštnina nad 200€
mobilna fotografija cover

Najboljše fotografije kar s pametnim telefonom

Pred dnevi pametnih telefonov, če se spomnite takšnega obdobja, je bilo ustvarjanje odlične fotografije zahtevno opravilo. Danes se je enostavno naučiti, kako narediti dobre fotografije s telefonom, brez potrebe po naprednih kamerah ali programski opremi za urejanje na namizju.

Fotografija je način opazovanja in prikazovanja sveta okoli sebe. Fotografiranje s pametnim telefonom je prav tako priljubljeno, saj ljudje po vsem svetu vsako leto posnamejo več kot trilijon fotografij – po raziskavah pa kar 92% teh fotografij nastane s pametnimi telefoni.

Znamke mobilnih telefonov so to prepoznale, vizualna vsebina pa ostaja pomembna za trženje še posebej z eksplozijo UGC vsebin (user generated content) in kratkim formatom videa na omrežjih Tiktok, Instagram in Youtube. Vendar pa narediti osupljivo fotografijo na pametnem telefonu ni tako preprosto. Obstaja veliko slabih fotografij, posnetih s pametnimi telefoni – verjetno ste jih že videli vsaj nekaj. Filtri in AI funkcije na kamerah telefonov so sicer pripomogle pri izboljšanju barv, senc in svetlobe, vendar bo potrebno znati še malo več, da ustvariš popolno telefonsko fotko.

Izbira telefona – Kateri pametni telefon ima najboljšo kamero?

Najboljši telefon za fotografijo je lahko kot torba najboljših fotoaparatov s celotno dodatno torbo leč. Zato je prvo potrebno pregledati Samsung Galaxy S24 Ultra. Samsung je letos naredil velike izboljšave na področju kakovosti slike, prav tako pa 10x zoom ob zadostni svetlobi omogoča slike s skoraj smešnim zoom potencialom.

galaxy s24 ultra kamera

 

Če je Samsung izven vašega cenovnega ranga, obstaja veliko cenejših telefonov, ki lahko posnamejo neverjetne fotografije. Najcenejši telefon z nadpovprečno kamero je morda Pixel 7a. Kljub temu, da je že nekaj časa na trgu, še vedno ustvarja odlične fotografije, ki so popolne za deljenje na spletu in družbenih omrežjih.

Seveda ne pozabljamo na Apple in vse najboljše iPhone naprave. Obožujemo Apple iPhone 15 Pro Max zaradi kakovosti, širokokotne leče in njegove glavne kamere, ki posname fotografije, ki se lahko pomerijo z najboljšimi fotografijami Samsunga.

 

iphone15 pro max kamera

Iz Sgermobilove ponudbe

 

Iphone morda ne more popolnoma tekmovali s Samsungom glede raznolikosti v lečah in načinih fotografiranja, vendar s 5-kratno povečavo se vsako leto počasi približuje.

Najboljši telefoni za fotografijo po mnenju Techradar.com

  1. Samsung Galaxy S24 Ultra
  2. iPhone 15 Pro Max
  3. Google Pixel 8 Pro
  4. Google Pixel 7a

Spoznajte svojo kamero

Težko je posneti dobre fotografije na telefonu, če ne veste točno, kako deluje. Zato si vzemite čas, da raziskujete različne načine in nastavitve kamere na svojem telefonu.

Spoznajte funkcije, kot so prilagajanje fokusa in osvetlitve. Veliko telefonov ima samodejno uravnavanje beline, zato boste morda potrebovali dodatno aplikacijo za fotografiranje če želite uporabljati funkcije, ki jih sicer najdete na digitalnem fotoaparatu.

 

Uporabljajte HDR način fotografiranja

High Dynamic Range (HDR) je funkcija vaše foto aplikacije, ki pomaga uravnavati svetle in temne elemente v fotografiji z visokim kontrastom.

Uporabite jo lahko za ustvarjanje bolj umetniškega videza fotografije, vendar se običajno uporablja za ustvarjanje slike, ki bolj ustreza temu, kar vidite s svojimi očmi.

Kaj počne HDR funkcija v fotografiji?

Pogosto je težko doseči popolno osvetlitev za svetla in temna območja s pametnimi telefoni. Če slikate nek motiv, ki je v senci ali slabo osvetljen, bodo svetli deli fotografije preveč svetli. Isto se lahko zgodi če slikate nekaj močno osvetljenega, vendar tokrat bodo sence ali temnejši deli slike izjemno temni. 

HDR preprečuje to tako, da ohranja podrobnosti v temnejših območjih in sencah ter v svetlejših območjih. iPhone privzeto zajema fotografije v HDR načinu. Za Android telefone boste morda morali nastaviti HDR način ročno.

 

hdr slika primerjava

 

Preizkusite portretni način

Uporaba funkcije portretnega načina na telefonu ustvari učinek plitve globine izostrenega polja fotografije. To doda zamegljenost ozadju in izpostavi vaš subjekt.

Prav tako lahko v portretnem načinu prilagodite osvetlitev za svoj posnetek ali eksperimentirate s svetlobnimi nastavitvami. Preizkusite različne svetlobne pogoje in razdalje, da dosežete želeni učinek na vaših fotografijah.

Očistite objektiv telefona

Pametni telefoni so bolj priročni za prenašanje kot klasični fotoaparati, vendar to se pozna pri čistoči leče fotoaparata.

Vaš telefon je običajno v žepu ali torbici, ko ste izven hiše. Medtem fotoaparat telefona nabira prah, vlago in vlakna tkanin. Pred fotografiranjem objektiv zmeraj očistite z mehkim robčkom ali še bolje – s čistilno mikrokrpico za očala.

Če se vam zdi, da so se posnetki vaše kamere nekoliko poslabšali, prvo pobrišite lečo. Razlika v kvaliteti je včasih lahko dan in noč, hkrati pa ne boste pokvarili fotografije, ki jo morate narediti v pomembnem trenutku.

Naučite se uporabljati svetlobo

Učenje uporabe svetlobe je ključno za izboljšanje fotografij s telefonom. Razumevanje, kako izkoristiti različne vire svetlobe, lahko povsem spremeni rezultat fotografije.

Zato je pomembno izkoristiti naravno svetlobo, še posebej zlato uro zjutraj ali zvečer (svetloba ob sončnem vzhodu in pred sončnim zahodom), za toplino in mehkobo ali dramatične sence. Barve so naravno tople, sence so mehke in lepo razpršene in koža dobi čudovit karamelni odtenek.

 

golden hour fotografija

 

Uporabite odseve

Odsevi dodajo zanimive vizualne elemente, zato iščite priložnosti za igranje z njimi. Iščite odseve v vodi in lužicah ob deževnem vremenu, steklenih površinah, v svetlečih kovinskih površinah, ogledalih ali zaslonih.

 

 

Previdno z bliskavico

Pri uporabi bliskavice bodite previdni in jo uporabljajte le pametno, da ne uničite naravnega vzdušja. Bliskavica podnevi (da, podnevi) lahko pomaga pri brisanju nezaželenih senc, v slabi svetlobi pa je lahko doda nujno potrebno osvetlitev, ki pa v večini primerov žal pokvari vzdušje zaradi prevelikih razlik med svetlobo in temo.

S prilagajanjem osvetlitve lahko dosežete želeni učinek brez pretiranega zrnavanja fotografij. Tako lahko ustvarite bolj prepričljive in profesionalne fotografije kar s pametnim telefonom.

Ustvarite kompozicijo – ZMERAJ

Kompozicija na fotografijah je ključna. Vsak znan fotograf od Annie Leibovitz do Richarda Avedona skrbno uporablja kompozicijo slike, da te ustvarijo močne fotografske momente.

Vendar pa za ustvarjanje edinstvenih in lepih fotografij ne potrebujete biti strokovnjak. Samo najti morate način sestavljanja slike, ki sledi skrbno določenim pravilom skupaj z vašim unikatnim pridihom.

 

kompozicija fotografije

 

Uporabljajte mrežne linije za uravnotežen posnetek

En način, kako lahko izboljšate mobilne fotografije je, da v aplikaciji vklopite mrežne črte fotoaparata. To postavi vrsto črt na zaslon pametnega telefona na podlagi “pravila tretjin” – načela kompozicije fotografije, ki sliko razdeli na tretjine, tako horizontalno kot vertikalno, tako da imate skupaj devet delov.

Kako posneti dobre fotografije s telefonom primer: Pravilo tretjin

Če po tej teoriji postavite zanimive točke fotografije na križiščih črt ali ob črtah, bo vaša fotografija bolj uravnotežena in bo bolje pritegnila pogled vaših fsledilcev in prijateljev

Kako vklopiti mrežne črte

iPhone: Pojdite na “Nastavitve”, izberite “Fotoaparat” in vklopite “Mreža”.
Samsung Galaxy: Zaženite aplikacijo fotoaparata, pojdite na “Nastavitve”, pomaknite se navzdol in vklopite možnost “mrežnih linij”.
Google Pixel: Zaženite aplikacijo Kamere, nato tapnite navzdol. Pojdite na “Več nastavitev” in nato “Vrsta mreže”. Nazadnje izberite vrsto mreže, ki jo želite.

 

samsung mrežne črte

 

Uporabljajte vodilne linije

V nekaterih fotografijah obstaja “linija”, ki privlači pozornost gledalca proti določenemu delu slike. To so vodilne linije. Lahko so ravne ali krivuljaste – recimo stopnišča, fasade stavb, železniške proge, ceste ali pot skozi gozd.

Kako posneti dobre fotografije s telefonom primer: Vodilne linije

Vodilne linije so odlične za ustvarjanje občutka globine v sliki in lahko ustvarijo občutek skoraj umetno ustvarjene fotografije – tudi če ste naleteli na res kul obliko čisto po naključju.

Iščite simetrijo

Simetrijo lahko opredelimo kot “nejasen občutek harmoničnega in lepega razmerja ter ravnotežja”. Fotografije, ki vsebujejo simetrijo, lahko zelo razveselijo oči – to je tudi enostaven in prepričljiv način za začetek kvalitetne mobilne fotografije.

 

vodilne linije v fotografiji
simetrija v fotografiji

 

Uporabljajte aplikacije za urejanje fotografij

Tudi najboljši fotografi ne objavljajo svojih slik naravnost iz kamere. Namesto tega uporabljajo različne aplikacije za urejanje fotografij, da dodajo filtre, prilagodijo svetlost in kontrast ter izboljšajo splošno estetiko slike.

Zato, da vaše fotografije izgledajo čim boljše, si oglejte nekaj priljubljenih aplikacij za urejanje fotografij in se naučite, kako jih uporabljati. In preden vam pride na misel če instagram filtri štejejo – tokrat žal ne. Foto aplikacija Instagrama je neprimerno slabša od namenske foto aplikacije in tudi filtri so že smešno prenapolnjeni z efekti.

Idealno boste na svojem telefonu tudi uporabili RAW format fotografije. Preverite v nastavitvah fotoaprata ali je ta format omogočen. Ta format vam omogoča, da uporabite prav vsak piksel, ki ga ustvari vaš foto senzor za izjemno kontrolo nad svetlobo, barvami in kontrastom.  

Aplikacije za urejanje fotografije

Snapseed (Android/iOS): Snapseed, ki ga je razvilo podjetje Google, je močno orodje za urejanje fotografij s številnimi funkcijami. Omogoča prilagajanje osvetlitve, barv, kontrasta in drugih parametrov. Poleg tega vključuje tudi filtre in orodja za napredno urejanje.

VSCO (Android/iOS): VSCO je priljubljena aplikacija za urejanje fotografij s široko paleto filtrov in orodji za urejanje. Njene možnosti za prilagajanje barv, kontrasta in ostalih parametrov vam omogočajo ustvarjanje edinstvenega videza za svoje fotografije.

Lightroom Mobile (Android/iOS): Adobe Lightroom je profesionalno orodje za urejanje fotografij, ki omogoča natančno prilagajanje različnih parametrov. Lightroom Mobile je mobilna različica, ki ohranja veliko funkcionalnosti, ki jo najdemo v namizni različici in je med omenjenimi morda še najboljša. Tukaj sicer ne boste našli predustvarjenih filtrov, boste pa lahko vsako barvo, svetlobo in senco urejali posebej, kar vam da izjemno veliko kreativne svobode v vaši fotografiji.

Ne pretiravajte z obdelavo fotografij

Medtem ko je urejanje ključno za izboljšanje kakovosti fotografij, se izogibajte pretiravanju. Prekomerno retuširanje ali pretirano uporabo filtrov lahko izniči naravnost in pristnost fotografije. Ohranite ravnovesje med urejanjem in ohranjanjem naravne lepote slike.

 

Dobre fotografije zahtevajo vajo

Napredek v fotografiranju ne pride preko noči in tudi sam od sebe ne. Potrebno bo nekaj vaje in tukaj vam predlagamo nekaj pristopov kako se lahko tega lotite na vsakodnevni ravni. Majhni napredki 

Posnemite čim več fotografij

Vaš telefon je verjetno ves čas z vami. To pomeni, da lahko odlične fotografije posnamete kjerkoli in kadarkoli. Namesto da posnamete le eno fotografijo zanimivega motiva, posnamite 10, 20 ali celo 30 fotografij. Nato si vzemite nekaj časa, da pregledate svoje slike in izberete tiste, ki vam najbolj ugajajo, ter razmislite zakaj.

Naredite si plan in ga zapišite

Kadar naletite na dobro fotografijo bodisi na družbenih omrežjih, v oglasih, na televiziji ali kje drugje si vzemite čas, poglejte katere so poglavitne značilnosti te fotografije in si fotografijo zabeležite v beležko telefona. Ta seznamček naj služi kot opomnik, da boste bolj pozorni na naravne kompozicije v svetu okrog sebe in jih spotoma fotografirali.

Iščite različne perspektive

Fotografije posnete iz edinstvenega in nepričakovanega kota so lahko bolj markantne – ustvarijo iluzijo globine, višine ali pa se igrajo s perspektivo. Prav tako zelo hitro izstopajo, saj večina ljudi, ki fotografira s pametnimi telefoni, slika fotografije bodisi naravnost ali od zgoraj.

Poskusite posneti fotografijo z rahlo razdaljo. Dajte se poigrati s prostorom za nebo ali pa poskusite posneti fotografijo pod rahlim kotom navzdol. Namesto, da slikate celoten predmet, poskusite posneti samo del tega predmeta ali njegov detajl. Možnosti so tako rekoč neomejene.

Pro nasvet: Če posnamete fotografijo in ugotovite, da je perspektiva malo nagnjena, uporabite aplikacijo za urejanje fotografij, kot je Lightroom, da poravnate linije.

Posnemite dokumentarne fotografije

Fotografije, ki jih skrbno načrtujemo so lahko odlične za ohranjanje spominov – ohranimo lahko čudovit spomin na srečne trenutke s prijatelji, družino ali znanci. Vendar pa so včasih dokumentarne slike ljudi, ki počnejo nekaj ali so v družbi drugih, veliko bolj zanimive.

To je zato, ker dokumentarne fotografije bolje zajamejo čustva in bistvo trenutka. Eden od najboljših načinov za zajemanje takšnih slik je, da posnamete čim več fotografij v trenutkih kadar ne bi sicer poslili “to pa moram fotografirati”.

Imeli boste veliko večjo izbiro, več priložnosti za fotografiranje, in najboljše fotografije se običajno zgodijo ravno takrat, ko se “zvezde poravnajo”. Na takšnih fotografijah se zgodi, da imajo vsi odprte oči, ena oseba nagne glavo na določen pomenljiv način, ali pa končno dobite sliko svojega prijatelja, ki se običajno ne smeji s polnim nasmehom.

 

Tako, sedaj pa telefon v roke in pogumno fotografirajte.