051 651 651, is.libomregs@alicoran Delovni čas: (09:00 - 21:00)
45-dnevna garancija zadovoljstva Nakup brez tveganja. Če ugotovite, da vam artikel, ki ste ga naročili v spletni trgovini ne ustreza, vam bomo kupnino brez vprašanja povrnili. Več o vračilu blaga si lahko preberete v Splošnih pogojih poslovanja.
Brezplačna dostava za vsa naročila nad 200 € Pri naročilu artiklov, ki presegajo skupno vrednost 200€, vam bomo le te poslali brez stroškov poštnine. Pakete dostavlja Pošta Slovenije.

Omrežje 5G – tehnologija mobilnega omrežja, ki zagotavlja najvišjo stopnjo povezljivosti

Omrežje 5G – tehnologija mobilnega omrežja, ki zagotavlja najvišjo stopnjo povezljivosti

Zadnje čase je veliko govora o omrežju 5G, vendar mnogi njegove prave vrednosti še vedno ne poznajo. Kaj je torej omrežje 5G, katere so njegove prednosti in kako deluje, vam bomo skušali odgovoriti v nadaljevanju.

Omrežje 5G je skupni izraz generacije tehnologije mobilnih omrežij, ki je že peta po vrsti, če pa štejemo zgolj digitalno dobo, pa je to četrta po vrsti. Najprej smo dobili omrežja GSM, v začetku tega stoletja so sledila 3G (UMTS), nato je sledila nadgradnja na vmesno stopnjo 3G+ (HSPA) in v tem desetletju še 4G (LTE).

Razmah mobilnega interneta se je začel že s 3G+ omrežjem, po zaslugi vseprisotnega 4G pa se je dostopanje do večine spletnih vsebin in storitev preselil na telefone. Omrežje 5G pa pomeni še en korak naprej, saj so se v omrežje povezala še množica tipal, infrastrukture, mestnih sistemov in tudi avtomobilov.

 

Prednosti omrežja 5G za potrošnike

Na povezljivosti v omrežje 5G temeljijo vsi koncepti pametnih mest in samovozečih avtomobilov, ki se bodo v prihodnosti vozili brez voznikov in se pogovarjali kar med seboj in z infrastrukturo ob cesti. A to so scenariji, ki jih lahko pričakujemo v prihodnosti. Katere pa so najpomembnejše prednosti omrežja 5G za uporabnike danes?

 

 

  • Povezana vozila

Z omrežjem 5G smo deležni hitrosti in povezljivosti brez primere – takšno, zaradi katere avtonomna in samovozeča vozila postanejo lahko realnost. Omrežja 5G omogočajo hitrejšo komunikacijo in obdelavo podatkov med vozili, omrežji, infrastrukturo in celo pešci. Z drugimi besedami: omrežja 5G bodo predvsem z vidika varnosti in upravljanja prometa bistveno olajšala komunikacijo.

 

  • Pametni telefoni

Tudi na področju pametnih telefonov se obetajo spremembe. Največja prednost omrežij 5G pred 4G je zagotovo boljša pokritost signala. Če so bila težko dostopna mesta do danes še težava, bo s 5G omrežji zagotavljanje signala na takšnih lokacijah nekaj povsem običajnega. Naročniki in uporabniki mobilnih storitev bodo na svojih mobilnih napravah končno dobili najvišjo kakovost s prenosi, pri katerih ne bo opaznih zamud.

 

  • Predvajanje v živo in zabava

5G omrežje ponuja neverjetno prednost pred prejšnjimi tehnologijami, saj ima skoraj neomejene zmogljivosti in kratke časovne zamike. Odlikuje ga boljša kakovost in hitrost predvajanja v živo, prav tako pa obljublja revolucionarne izkušnje kot je na primer virtualna resničnost, obogatena resničnost in 3D.

 

Delovanje omrežij 5G – v čem so bistvene razlike napram dosedanjim mobilnim omrežjem?

Prav je, da se vprašamo tudi o tem, kakšna je razlika v delovanju med omrežjem 4G in 5G. pa si poglejmo nekaj najpomembnejših:

 

Največja hitrost: V omrežjih 5G podatki tečejo kar stokrat hitreje kot do sedaj. Hitrost prenosa podatkov je do 10 Gbps, napredek v tehnologiji na področju polprevodnikov pa prinaša bistveno večjo moč majhnim čipom.

 

Omrežja: 5G omogoča zelo veliko brezžičnih povezav, pri čemer sta prenos in zmogljivost podatkov bistveno boljša. Te so ključnega pomena za internet stvari (IoT), kjer poteka nemotena medsebojna komunikacija med milijardami stacionarnih in mobilnih naprav.

 

Komunikacija brez zamika: Čas zakasnitve pod eno milisekundo ustrezajo skoraj odzivu v realnem času. Takšna zakasnitev je predpogoj za številne inovacije, kot je na primer avtonomna vožnja, telemedicina in drugi proizvodni in storitveni procesi.

 

Nizka poraba energije: 5G potrebuje manj energije za prenos enega bita podatkov, kar pomeni lahko tudi 90 % manjšo porabo električne energije. To ni dobrodošlo le za uporabnike pametnih telefonov, ampak tudi za internet stvari, snemanje in oddajanje v živo.

Znanstveni dokazi potrjujejo, da omrežje 5G ne bo vplivalo na naše zdravje ali na okolje. Zato od njega lahko pričakujemo zgolj koristi, zaradi česar je strah pred njim popolnoma odveč.

Oddajte svoj komentar
Filtri
Sort
display