051 651 651, is.libomregs@alicoran Delovni čas: (09:00 - 21:00)
45-dnevna garancija zadovoljstva Nakup brez tveganja. Če ugotovite, da vam artikel, ki ste ga naročili v spletni trgovini ne ustreza, vam bomo kupnino brez vprašanja povrnili. Več o vračilu blaga si lahko preberete v Splošnih pogojih poslovanja.
Brezplačna dostava za vsa naročila nad 200 € Pri naročilu artiklov, ki presegajo skupno vrednost 200€, vam bomo le te poslali brez stroškov poštnine. Pakete dostavlja Pošta Slovenije.

Android 13 – Vse, kar morate vedeti

Android 13 – Vse, kar morate vedeti

Android 13 je novo poglavje Googlovega izjemno priljubljenega operacijskega sistema. Po lanskoletni različici Androida 12, ki je prinesla številne novosti, lahko tudi tokrat pričakujemo, da je Google v tem času poskrbel za popolnoma nov slog.

 

Android 13 kmalu na voljo za vse telefone

 

Iz preteklosti smo se naučili, da so večje posodobitve programske opreme sledile težnji po višji kakovosti življenja katere cilje je olajšati mnogo stvari. In ker je že Android 12 prinesel precej veliko posodobitev, je podobno za pričakovati tudi pri Androidu 13.

 

Android 13 je sicer že na voljo kot druga javna beta različica, za kar pa je potrebno imeti ustrezno napravo. Naslednja različica operacijskega sistema pa je bila uradno predstavljena 11. maja 2022 na virtualnem srečanju razvijalcev Google I/O 2022. Android 13 naj bi dosegel stabilnost platforme v juniju 2022, medtem ko se pričakuje, da bo bila uradna izdaja za telefone Pixel avgusta in septembra 2022.

 

Ime za Android 13

 

Android 13 bo že 22. različica tega Googlovega operacijskega sistema, ki je doživel prvo izdajo leta 2008. večina različic je bilo poimenovanih po abecednem vrstnem redu najbolj priljubljenih sladic. Ker pa se je pri različici Android 10 izkazalo, da primanjkuje sladic na črko Q, so ta način poimenovanja opustili.

 

Vsi ljubitelji Androida so na omenjeno spremembo različno odreagirali. Nekaterim je bilo prvotno poimenovanje zelo pri srcu, različice Androida pa so bile na ta način resnično edinstvene. In tako se mnogi že sedaj sprašujejo, kakšno ime bo dobila različica Android 13, a na to bo potrebno počakati še nekaj časa – vsaj do njegove uradne izdaje.

 

Kdaj lahko pričakujemo Android 13?

 

Android 13 bo za naprave Pixel izšel avgusta 2022. Njegova javna predstavitev je že bila, in na njej je Google tudi v grobem določil časovnico, kako naj bi se odvijala naslednja posodobitev Androida.

 

Stabilnost platforme naj bi bila dosežena že z naslednjo junijsko beta posodobitvijo. To pomeni, da bodo razvijalci s tem dobili zeleno luč za posodobitev aplikacij za prihajajočo izdajo. Na ta način naj bi uradno izdajo dočakali avgusta oziroma septembra 2022.

 

Telefoni, ki bodo dobili Android 13

 

Trenutna različica beta Android 13 je na voljo za telefone Pixel 4 in vse novejše serije, poleg tega pa tudi za telefone OnePlus 10 Pro, Oppo Find X5 in Realme GT 2 Pro. V samem začetku bo Android 13 primeren le za novejši Googlov telefon Pixel, sčasoma pa bo na voljo za večino trenutnih in prihajajočih modelov telefonov.

 

Trenutno ni mogoče reči, kateri proizvajalci bodo sodelovali, zagotovo pa bodo do konca leta 2022 Android 13 dobili naslednji telefoni:

  • Serija Google Pixel (Pixel 4 in novejše serije)
  • Samsung Galaxy S22 serija
  • Samsung Galaxy S21 serija
  • Samsung Galaxy Z Fold serija
  • Samsung Galaxy Z Flip serija
  • One Plus 10 Pro

 

Najnovejše funkcije Androida 13


Slika: Google

Sedaj pa k temi, ki vas verjetno najbolj zanima. Katere posodobitve in funkcije vam bodo na voljo z Androidom 13? čeprav je o tem govoriti nekoliko prezgodaj, pa je jasno, da bomo deležni naslednjih novosti:

 

Vizualne izboljšave

Že Android 12 je uvedel samodejno oblikovanje tem za prevladujoče barve ozadja. Z Androidom 13 pa Google širi dodatno funkcionalnost in ponuja štiri vnaprej izdelane teme. Na podlagi vizualne prenove, Android 13 vmesniku doda ogromno izboljšav kakovosti življenja.

 

Android ima sedaj tematske ikone, ki barvo ozadja uporabijo kot odtenek na ikonah, kar poskrbi za umirjen videz. Podobno so obarvane tudi ikone na dnu zaslona, ki zagotovi še bolj skladen videz.

 

Android 13 pa ima tudi preoblikovan izbirnik ozadij, ki omogoča predogled razpoložljivih ozadij neposredno z začetnega zaslona. Zaradi tega pa je spreminjanje ozadja hitrejše.

 

Izboljšave pa bodo vidne tudi pri izboljšanih nadzorov medijev, kar pomeni, da bodo vsebovali sliko ustreznega albuma skladbe, ki jo trenutno poslušate.

 


Slika: Google

Ikone s hitrimi nastavitvami

Android 13 vas bo obvestil, če izbrana aplikacija ponuja dodatne funkcionalnosti. Če boste nameščali aplikacijo z ikono, ki omogoča hitre nastavitve, potem vas bo čakalo obvestilo o spremembi.

 

Večjezične aplikacije

Za večjezične uporabnike je dobrodošla rešitev, da Android 13 omogoča drugačen jezik kot je glavna jezikovna nastavitev njihovih naprav. Napravo Android bi lahko na primer nastavili na kitajščino, ločene aplikacije pa bi bile v angleščini.

 

Izbirnik fotografij

Nov zbirnik fotografij je ena najpomembnejših novosti Androida 13. ta uporabnikom omogoča, da določene fotografije delijo z aplikacijo, ne da bi dostopali preko celotne knjižnice fotografij.

 

Barvne vektorske pisave

Android 13 uvaja popolno podporo za pisave, hkrati pa na to novo obliko pisave posodobi tudi vse emodžije. Zaradi tega so besedilo in čustveni simboli veliko bolj ostrejših oblik.

 

Zasebnost in varnost

Android 13 bo imel nov meni Zasebnost in varnost, ki ne bo samo ocenil vašega trenutnega statusa zasebnosti oziroma varnosti, ampak vam bo dajal tudi ustrezna priporočila.


Slika: Google

 

Bluetooth

Za dodatno prednost pa bo poskrbel Bluetooth LE audio, ki omogoča poslušanje glasbe brez občutnega zmanjšanja življenjske dobe baterije.

Oddajte svoj komentar
Filtri
Sort
display